Om oss

Om Toaletter Utan Gränser

Toaletter Utan Gränser är en ideell förening som hjälper privatpersoner och företag att medfinansiera toaletter i låginkomstländer.

Medfinansiering

De som får en toalett finansierad bidrar med ca 30 procent av toalettens kostnad i form av arbete, pengar eller material.

Kretslopp

Toaletterna byggs hos personer som kommer att använda urin och fekalier som gödselmedel.

Kunskap

Toaletterna byggs av hantverkare som är utbildade i byggteknik för kretslopp, och de som använder avloppsfraktionerna är utbildade i hur man tar hand om urin och fekalier på ett säkert sätt.


Hur det började


Toaletter Utan Gränser startades av en samling entusiaster som arbetar med avlopp och kretslopp i Sverige och andra länder.


Bakgrunden är att det finns ett enormt behov av att bygga toaletter i världen, samtidigt som många är fattiga och helt eller delvis odlar för sin försörjning. Urinsorterande toaletter med möjlighet att använda avloppsfraktionerna som gödselmedel är ett sätt att lösa fler av problemen på en gång. Många arbetar med att sprida kunskap och skapa organisation i utvecklingsländer för att toaletter ska byggas, men ofta saknas pengar till att hjälpa de fattigaste att förverkliga planerna på att bygga sin toalett. Med medel av detta slag kan man växla upp insatta medel i befintliga projekt och bidra till uthållig utveckling.

Lokala samarbetspartners

Toaletter Utan Gränser stöttar etablerade lokala projekt-partners som har erfarenhet på plats av sanitet och kretslopp. Under åren har vi samarbetat med: 

  • CREPA och Associaton Koassanga i Burkina Faso;
  • Sustainable Sanitation Center och Peace Crops i Filippinerna
  • Women in Europe for a Common Future (WECF) i Kirgizistan och Georgien
  • Sanitation First i Indien
  • MOSAN i Guatemala
  • SARAR Transformación i Mexico
  • Sumai Huasi i Bolivia


Toaletterna byggs hos familjer som tar hand om urin och fekalier från toaletterna på ett säkert sätt, och använder materialet som gödselmedel i sina odlingar. Skördarna ökar, och kvaliteten på grönsakerna förbättras. De magra jordarna mår bra av dessa gödselmedel, och hushållen uppskattar att ha tillgång till ”gratis” gödselmedel av hög kvalitet

Share by: